MELEKLERE İNANMAK
İman esaslarından ikincisidir, Meleklere inanmak…
Melekler, bir anlamda bize verilen ruh gibidirler, onun için nasıl görmediğimiz hâlde ruhumuzu inkâr edemiyorsak onları da inkâr edemeyiz.
Melekler, sadece Cenâb-ı Hakk’a kulluk ve O’nun yüce emirlerine uymak için nurdan yaratılmış latif (manevi ve cisimsiz) varlıklardır, onun için biz onları kendi şekillerinde göremeyiz. Lakin Cenab-ı Hak, onları istediği kimselere gösterebilir. Büyük peygamberlerden bazılarına kendi asli hallerinde göründükleri de olmuştur.
Melekler, insanlar gibi yiyip içmezler. İnsanlarda olan nefs, onlara verilmemiştir. Bu yüzden meleklerden hiçbir zaman hata, isyan ve günah işlemezler.
Melekler, sayılamayacak kadar çoktur. Yeryüzüne inen her bir yağmur ve kar tanesini bir melek indirmekte ve bir defa inen meleğe, kıyamete kadar bir daha sıra gelmemektedir. Yağmur ve kar tanelerinin, havada birbirleriyle hiç çarpışmadan yeryüzüne inmesinin hikmeti de budur. Fırtınalarda bile birbirlerine çarpmadan inerler.
‘Bir mümin, meleklerden birini hafife alsa veya ayıplasa kâfir olur.’ Onun için inananların ‘Senin yüzün bana Ölüm Meleği’nin yüzü gibidir’ veya ‘Ben Cebrâil ve Mîkâil’in şehadetlerini bile kabul etmem’ gibi sözlerden şiddetle kaçınması lâzımdır.
Kerim Kitabımızda şöyle buyrulur: “Her bir insanı önünden ve ardından takip eden melekler vardır. Allâh’ın emriyle onu korurlar… (1)”
***
Yaratılan her şeyin bir derecesi vardır. Melekler de öyledirler, fazilet bakımından derece derecedirler. Cebrâil, Mikâil, Azrâil ve İsrâfil (aleyhimüsselam) meleklerin en üst mertebesinde ki dört büyük melektir.
Cebrâil (aleyhisselam), peygamberlere vahiy getirme vazifesiyle mükellef kılınmış en faziletli melektir. Vahiy meleğidir ve diğer isimleri Cebreîl, Cebrîl, Cibrîn, Cibrîl, Rûh, Rûhu-l-kudüs, Rûhu-l-emîn, Resuldür. Karşı konulamayacak derecede müthiş bir kuvvete, üstün bir akla ve kesin bilgilere sahiptir. Meleklerin kendisine mutlak bir itaatle hürmet ettiği melektir. Hazret-i Meryem Annemize, normal bir insan şeklinde görünerek Rabbinin elçisi olduğunu ve ona temiz bir erkek çocuğu bağışlamak için geldiğini söylemiş (2), İsa (aleyhisselam) doğduktan sonra Allah’ın emriyle ona destek olmuştur. Hz. Peygamber’e Kur’an-ı Kerimi vahyedip öğretmiştir. Hazret-i Peygamber onu iki kere asıl suretinde görmüştür. İnkârcılara karşı, Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) dostu, müminlerin de destekleyicisidir. Kadir gecesinde meleklerle birlikte yeryüzüne iner, ahirette insanlar hesaba çekilirken mahşerde saf saf dizilen meleklerin yanında bulunur. Mikail (aleyhisselam), tabiat hâdiselerini takip etmekle vazifelidir. Azrâil (aleyhisselâm), Kerim Kitabımızda geçen ismiyle Melekü-l-Mevt (Ölüm Meleği) ruhları almaklar görevlidir; lakin her işin gerçek faili olan Allah’tır; öldüren de diriltecek olan da O’dur. İsrâfil (aleyhisselam) ise kıyamet kopacağı zaman Sur’a üfleyecektir.
Bunlardan başka insanı koruyan ‘Hafaza melekleri’, amel defterlerimizi yazan ‘Kirâmen Kâtibîn’, kabirde soru soracak olan ‘Münker ve Nekir’ melekleri, günahkârların affı için istiğfar eden ve insanoğlunun ‘sırât-ı müstakîm (dosdoğru yolda)’ yürümesi için dua eden melekler vardır.
Tehlikelerle dolu olan şu dünya hayatında, bir insanın hayatta kalabilmesi, Allah tealanın izniyle, meleklerin korumasına bağlıdır. Cenâb-ı Hakk’ın vazifelendirdiği melekler, eceli gelinceye kadar insanı zararlı şeylerden korurlar. Vakti geldiğinde ise aradan çekilir ve onu eceliyle baş başa bırakırlar. Bazısı Allah’ın emriyle insanlara yardım ederler. İmanlı olanların zor zamanlarında, bilhassa cihadda meleklerin yardımları, İslâm tarihinde çok kere görülmüştür, bunların en bilineni, Bedir Harbi’ndekidir.
Görüldüğü gibi meleklerin, Hakk’a kullukları yanında başka vazifeleri de vardır. Şunu da unutmamak gerekir ki meleklerdeki gücü veren Cenab-ı Hak’tır.
***
Bize düşen, önce iman etmektir…
Sonra inancımızı korumak için, iman esaslarını âlimlerimizden sağlam bir şekilde öğrenmektir…
Sonra da bu ikrar üzere kulluk görevlerimizi yapmaktır.
Allah teala, hepimize olgun bir iman, ihlas ve ihsan ile salih ameller yapmak nasib etsin, âmîn…
Haydar Hepsev
Haziran 2022
__________
Notlar:
(1) Rad suresi, 11. ayet, Diyanet İşleri meali.
(2) Meryem suresi, 17-19. ayetler.
#Kuran #Sünnet #İman #İhlas #İhsan #Melek #Cebrail #İsrafil #Mikail #Azrail #KiramenKatibin #Münker #Nekir