KİTAPLARA İNANMAK
‘dört kitabın mânâsı
bellidir bir elifte
sen elifi bilmezsin
bu nice okumaktır (Yunus Emre)’
İman esaslarının üçüncüsüdür, kitaplara inanmak…
Kitaplara inanmak, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğine, bu kitapların içeriklerinin tamamıyla doğru ve gerçek olduğuna inanmak demektir. Kitaplara iman ile ilgili Kur’an’da “Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur (1).”
Allah teala, kendisine ve meleklerine iman ettikten sonra peygamberlere gönderdiği kitap ve sayfalara inanmayı emretmiştir.
Allah tealanın gönderdiği kitaplar çoktur. Bize bildirilen, 104 kitaptır, bunlardan 100’ü küçük kitaptır, bunlara sahife kelimesinin çoğulu olan suhuf da denir. Bunların on suhufu, Âdem aleyhisselama, ellisi Şit aleyhisselama, otuzu İdris aleyhisselama, on sayfa da İbrahim aleyhisselama gönderilmiştir.
Dört büyük kitaptan Tevrat, Musa aleyhisselama; Zebur, Davud aleyhisselama; İncil, İsa aleyhisselama; Kur’an-ı kerim, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselama inzal edilmiştir. Tevrat, Zebur ve İncil sonradan tahrif edilmiş, son kitap Kur’an-ı kerim, bozulmuş kitapların hükümlerini yürürlükten kaldırmış ve yeni hükümleri insanlığa bildirmiştir. Artık bütün insanların Kerim Kitabımıza uymaları lazımdır. Bu kitaplarda Allah tealanın emir ve yasakları, geçmiş peygamberlerin ibret verici kıssaları, hikmet ve öğütler vardır.
Kitapların hepsini, Cebrail aleyhisselam getirmiştir. Kur’an’da kitap kelimesi, altısı çoğul (kütüb) olmak üzere 261 yerde geçmektedir. Ayrıca birçok ayette, aynı kökten fiil ve isimler yer almaktadır. Bu ayetlerde, kelimenin başlıca şu anlamlarda kullanıldığı görülür: Vahiy, Peygamberlerden her birine indirilen vahiyler, kitap ile anılır. Aslında kitap kelimesi, yazılı metni ifade etmekle birlikte, Allah kelâmının sözlü şekline denir. Kur’an’da kitap, genel anlamda Allah’ın peygamberlerine indirdiği vahyi ifade ettiği gibi üç ilâhî kitaptan her biri için de kullanılır. Amel defteri, insanların dünyadaki inançlarının ve fiillerinin kaydedildiği yazı, belge anlamına gelir Levh-i mahfuz, Bütün varlık ve olaylar hakkındaki ilâhî bilgileri, hükümleri ve yasaları kapsayan levh-i mahfuz, bazı ayetlerde kitap kelimesiyle de anılmaktadır. Levh-i mahfuz gelecek bütün olayların, kaza ve kaderin kayıtlı bulunduğu ilâhî ilim ve kitaptır.
Allah teala, kitapları Cebrail aleyhisselam ile göndermiştir. Bazı ayetleri, salih rüya ile bazılarını Peygamberlerin mübarek kulaklarına söyleyerek, bazılarına ise, levha üzerinde yazılı olarak, bazılarına da doğrudan indirdi. Bu kitapların hepsi Allah tealanın kelamıdır, ebedi ve ezelîdir, mahlûk yani yaratılmış değildir. Bunlar, meleklerin veya Peygamberlerin kendi sözleri değildir.
Son kitap yani Kerim Kitabımız Kur’an ise eşi benzeri olmayan bir kitaptır. Çünkü “Ona ne önünden ne de ardından batıl gelemez. O, hüküm ve hikmet sahibi, övülmeye lâyık olan Allah tarafından indirilmiştir. / Sana ancak, senden önceki peygamberlere söylenenler söylenmektedir. Hiç şüphesiz senin Rabbin hem bağışlama sahibidir, hem de elem dolu bir azap sahibidir (2).”
Kerim Kitabımızın nüzulü (3), Cebrail (aleyhisselama) ve dolayısıyla Efendimiz (sallallahu aleyhissalatu vesselam) hazretlerine intikal etmeden önce, levh-i mahfuzda yerini almış ve levh-i mahfuzdan, ramazan ayında ve mübarek bir gecede (Kadir gecesi) toplu olarak indirilmiştir. Bu, Buruc suresinin 22. ayetinde “O, korunmuş bir levhada (Levh-i Mahfuz’da)dır” şeklinde açıklanmıştır. (4)”
***
Bize düşen, önce iman etmektir.
Sonra inancımızı korumak için, iman esaslarını âlimlerimizden sağlam bir şekilde öğrenmektir.
Sonra da bu ikrar üzere kulluk görevlerimizi yapmaktır.
Allah teala, hepimize olgun bir iman, ihlas ve ihsan ile salih ameller yapmak nasib etsin, âmîn…
Haydar Hepsev
Haziran 2022
____________________
Notlar:
(1) Nisa suresi, 136. ayet, Diyanet İşleri Meali.
(2) Fussilet suresi 41-42. ayetler, Diyanet İşleri Meali.
(3) İlâhî kitapların ve özellikle Kur’ân-ı Kerîm’in Allah katından indirilişini ifade eden terim.
(4) Diyanet İşleri Başkanlığı meali.
#İman #Kitab #Kuran #İncil #Zebur #Tevrat #Suhuf